Извештај са Конференције “Васпитач у XXI веку”

У организацији Академије васпитачко-медицинских струковних студија, Одсек у Алексинцу, 13. и 14. маја у Сокобањи је одржана седамнаеста по реду Конференција „Васпитач у 21. веку“ под називом „Професионалне улоге васпитача у контексту нове концепције предшколског програма“. У име домаћина и организатора скуп је отворила председница Академије др Зорица Дуковић, која је поздравила присутне госте и учеснике, нагласивши да ова конференција има завидну традицију и пружа добре стручне резултате у области предшколског васпитања и образовања. Присутнима су се обратили и директор Предшколске установе „Буцко“ из Сокобање Душан Мијајловић и директорка Јавне предшколске установе „Пчелица“ из Ниша Светлана Митић. Након представљања прошлогодишњег тематског зборника од стране др Милутина Ђуричковића, уводна излагања су имали др Далиборка Поповић (Учитељски факултет, Лепосавић), Марија Белензада (МПНТР, Сектор за предшколско и основно образовање и васпитање), као и Сузана Симеуновић (ПУ „Моје детињство“, Чачак).

У првој сесији „Стратегије васпитача у развијању реалног програма усмереног на подршку добробити деце предшколског узраста“, поред осталих, учествовали су др Бисера Јефтић (Филозофски факултет, Ниш), др Мира Јовановић и др Сања Вулетић (Академија струковних студија, Шабац) и други. О подршци добробити детета предшколског узраста кроз поштовање права детета на партиципацију говорили су др Александра Јанковић и Часлав Стоиљковић са Одсека Високе школе за васпитаче у Бујановцу. Занимљиве и драгоцене реферате поднели су професори, васпитачи, практичари и наставници из Алексинца, Ниша, Београда, Новог Сада, Косовске Митровице, Неготина, Јагодине, Обреновца, Новог Бечеја, Крушевца, Краљева и Пирота.

Другог дана рада конференције присутни су пратили излагања др Наташе Милошевић Адамовић („Пионири пројектног планирања и могућности примене пројектног планирања у методици упознавања околине“), др Весне Стевановић и др Малише Стевановића („Развијање културе употребе дигиталних технологија у предшколској установи“), др Милене Вујиновић („Улога васпитача у начину примене учења путем визуелних уметности у интегрисаном приступу учења“), Весне Џикић, Весне Нушић и Биљане Трајковић („Какав нам васпитач треба у складу са концепцијом нових основа програма“), као и других референата, чије су теме са различитих аспеката разматрале низ питања и проблема не само из предшколског васпитања и образовања већ и много шире.

Овогодишња Конференција је оправдала сва очекивања и протекла је у доброј организацији, уз присуство великог броја заинтересованих учесника. Поднети прилози биће штампани у посебном тематском зборнику.